Study

Partners: Shell Belsimpel TMC Emixa
Partners: Thales Bollegraaf Recycling Solutions Autohopper

Osaka

Jurjen Mooiweer

Jurjen Mooiweer heeft het tweede semester van het collegejaar 2007-2008 gestudeerd aan Osaka University in Japan. Zie hieronder voor informatie over haar ervaring.
Persoonlijke informatie
Naam: Jurjen Mooiweer
Telefoonnummer: 0641789383
Email: jurjen.mooiweer@gmail.com

Weblog: http://jurjenmooiweer.waarbenjij.nu/


Contactgegevens universiteit 
Naam: Osaka University, Japan 
Email: exchange@ex.isc.osaka-u.ac.jp


Studiestof 
Jaar/semester: Speciaal Engelstalig programma voor buitenlandse studenten ( OUSSEP)
2007 – 2008, 2e semester
Richting: Meerdere academische disciplines (natuurwetenschappen, taal, cultuur, geschiedenis etc.)
Vakken gevolgd: Van de vakken die in het OUSSEP-programma worden aangeboden heb ik de volgende vakken gevolgd en behaald:
• Health Services And Medical Care In Japan –Success And Unsolved Problems–
• Innovative Japanese Technologies in 3M-based Engineering
• Philosophical Thinking and Japanese Traditions
• Approaches to Understanding Cultures
• Selected Topics in Today’s Biology
• Bioethics and Health Law –Legal Issues Concerning Biotechnology, Medicine and Health Care System
• Japan: Society and Ideology
Naast bovenstaande heb ik de Independent Study gevolgd: 12 weken lang, 1 dag per week meelopen in een Japans laboratorium. Ik heb hier onderzoek gedaan (proefjes uitgevoerd) naar polymeren.
Tot slot heb ik ook de beginselen van de Japanse taal geleerd in de taalcursus Japanese JA100.


Aanmeldingstraject
1. Welke stappen heb je allemaal ondernomen voordat je naar het buitenland ging?
a. Heb je van te voren huisvesting geregeld? Zo ja, hoe?
Osaka University heeft dit soort dingen zeer goed geregeld. Na inschrijving en toelating tot het OUSSEP-programma wordt automatisch een kamer voor je geregeld. Informatie hierover krijg je een aantal maanden vantevoren toegestuurd. De accommodatie was prima (internationale studentenflat) en de prijs zeer laag (omgerekend zo’n € 80 per maand).
b. Voor welke vakken heb je jezelf ingeschreven?
Voor bovenstaande vakken. Deze vakken werden ook allemaal aangeboden, dus geen verrassingen. Aan de Independent Study is ter plekke invulling gegeven na een gesprek met een professor (deze was door de universiteit op de hoogte gesteld van mijn komst).
c. Heb je enige voorbereidingen getroffen wat betreft de taal van het land?
Nee, geen voorbereidingen. Ter plekke heb ik een taalcursus gevolgd en ik heb dit als zeer leuk en interessant ervaren. Het is denk ik bijna onmogelijk om de taal hier in Nederland in korte tijd goed te leren. 
2. Hoe was de voorbereiding op de reis zelf?
a. Hoe heb je (goedkoop) kunnen reizen naar de universiteit van bestemming?
Na lang zoeken een relatief goedkoop retourvliegticket Amsterdam-Tokyo gevonden met tussenstop in Londen (ca. 700 euro), uitgevoerd door British Airways. Na 2 dagen in Tokyo te zijn geweest heb ik een enkeltje Tokyo – Osaka met de hogesnelheidstrein Shinkansen (ca. 70 euro, ruim 600 km in 3 uur) gekocht.
b. Wat heb je meegenomen?
Alle gangbare spullen, meegenomen in een backpack. Belangrijk om mee te nemen: een paar kleine Nederlandse cadeautjes voor mensen die je daar ontmoet en wilt bedanken, wordt zeer op prijs gesteld. Je kunt ze natuurlijk later ook op laten sturen vanuit NL, maar als je ruimte hebt in je koffer/backpack scheelt dit geld.

De ervaring zelf
1. Hoe is de ervaring van het studeren in het buitenland jou bevallen?
a. Wat is meegevallen?
Vrijwel alles, het is een bijzonder ervaring in land met een bijzondere cultuur en hele aardige mensen. Programma op de universiteit was redelijk interessant en zeer goed te doen. Door fondsen aan te spreken die de RuG beschikbaar heeft hoeft het verblijf ook niet heel duur te zijn, in tegenstelling tot wat de meeste mensen van Japan verwachten. Het levenspeil is ongeveer hetzelfde als hier en de kamerhuur is een stuk goedkoper dan wat ik in Groningen aan huur betaal. 
b. Wat is tegengevallen?
Een kleine, te verwachten tegenvaller: met veel mensen is het soms lastig communiceren doordat ze het Engels nauwelijks beheersen (vooral buiten de universiteit). Daarom is het zeker aan te raden een paar woordjes Japans te leren, zeker omdat mensen dit zeer op prijs stellen en het echt helpt om mensen beter te begrijpen.
2. Hoe waren de eerste paar dagen/weken?
a. Hoe werd je opgevangen door de universiteit op locatie?
Goed, kamer was goed geregeld. Er werd een welkomstfeestje georganiseerd voor nieuwe bewoners dus contact werd snel gelegd. Ook op de universiteit werd een welkomstfeestje georganiseerd.
b. Hoe ben je omgegaan met de eventuele bureaucratie aldaar?
Geduldig wachten en niet teveel laten merken als je je ergens over opwindt (dit doen Japanners namelijk ook niet)
3. Hoe is de cultuur bevallen? 
a. Heb je last gehad van een cultuurshock?
In tegenstelling tot wat ik verwachtte heb ik geen enorme cultuurschok gehad. Dit komt mede doordat ik in een internationale klas terecht kwam en veel met internationale studenten op heb getrokken. Voor zover er een Japanse cultuurschok was is deze alleen maar op positieve manier uitgepakt: mensen zijn zeer beschaafd en vriendelijk, welwillend tegenover buitenlandse studenten.
b. Hoe was het eten?
Uitstekend, beter dan in Nederland
4. Hoe is de stad/studenten bevallen? 
a. Hoe was je contact met medestudenten, medewerkers en lokale bevolking?
Veel met internationale studenten opgetrokken, waaronder veel Aziatische studenten. Ik had hier goed contact mee. De medewerkers van de universiteit waren behulpzaam, dus geen negatieve ervaringen gehad. Met de lokale bevolking was het moeilijker contact te krijgen vanwege de taalbarrière. Ik heb wel in een gastgezin gezeten waarmee ik eens per twee weken een avond of middag doorbracht, ik heb dit als zeer positief en leuk ervaren.
b. Ben je in contact gekomen met studentenverenigingen of genootschappen?
Met de internationale studentenvereniging ter plekke, deze organiseerde bijvoorbeeld food party’s op de universiteit. 
c. Hoe was de huisvesting?
Uitstekend, zie hierboven
5. Heb je veel gereisd tijdens je verblijf?
Ja, ik heb ongeveer de helft van het land gezien. Tijdens het studieprogramma was er voldoende tijd om in de weekenden te reizen en na afloop heb ik een maand gebackpackt door Japan.
6. Wat zou jij aan- of afraden om heen te gaan qua uitstapjes?
Ik kan niets bedenken wat ik zou afraden, gewoon overal heen gaan, er zijn bijvoorbeeld vrijwel geen gevaarlijke plekken in het land. 

Achteraf
1. Was het de moeite waard?
a. Wat heb je geleerd?
Ik heb mezelf kunnen redden in een heel andere cultuur met heel andere mensen. Dat is een belangrijke les geweest. Daarnaast heb ik veel over Japan, de geschiedenis en cultuur, en over Azie in het algemeen geleerd.
b. Waar heb je spijt van?
Toch misschien (nog) meer contact moeten leggen met Japanse mensen, maar door taalbarrières bleek dit lastig. De belangrijkste bronnen van contact met Japanners waren mijn gastgezin en de mensen van het laboratorium waarin ik mee heb gelopen, allebei wel zeer leuke ervaringen.
2. Wat zou je andere mensen aanraden?
Als je er voor open staat om andere culturen te leren kennen en niet al te bang bent aangelegd: ga vooral naar Japan! Zeker als student krijg je daar veel mogelijkheden en is het relatief goedkoop om daar een halfjaar te wonen (door subsidies van de universiteiten).
3. Heb je nog contact met mensen die je daar hebt ontmoet?
Ja, met name via Facebook. Daarnaast heb ik een Chinese vriend die ik in Osaka heb leren kennen dit jaar opgezocht in Hong Kong.