Study

Partners: Shell Belsimpel TMC Emixa
Partners: Thales Bollegraaf Recycling Solutions Autohopper

Japan

Rosa Veenbaas


Persoonlijke informatie
Naam: Rosa Veenbaas
Telefoonnummer.: 06-42255973 
Email: rveenbaas@gmail.com
Weblog: Rosaveenbaas.waarbenjij.nu


Contactgegevens universiteit 
Naam: Nagoya University; Kenji Fujimoto
Email: fujimoto@nagoya-u.jp
Telefoonnummer: +81-52-789-3854

Studiestof 
Jaar/semester: 5e jaar, semester 2.2 (afstuderen)
Richting: Discrete technologie
Vakken gevolgd: Master thesis 
Vrijwillig Japanse les.


Aanmeldingstraject
1. Welke stappen heb je allemaal ondernomen voordat je naar het buitenland ging?
Ik heb eerst met de studieadviseur gepraat en via via aan een aantal docenten gevraagd of zij nog contacten hadden in het buitenland. Het was uiteindelijk erg makkelijk om iets te vinden! 
Op Japanse universiteiten wordt je niet zomaar toegelaten. Het is belangrijk via een contact persoon binnen te komen en iemand bereid te vinden die jou daar wil begeleiden. Ik heb mijn contact persoon (K. Fujimoto) via een Professor van RuG (Prof. J. M. A. Scherpen) gevonden. 
Nadat K. Fujimoto mijn inschrijving in Japan had bevestigd, heb ik een visum aangevraagd. Een visum aanvraag, verloopt eerst via de Japanse overheid, waar je een certificate of eligibility krijgt, nadat alle aanvraag formulieren en bewijzen binnen zijn. Zo moet je bijvoorbeeld bewijzen dat je genoeg inkomen hebt (of bevestiging dat ouders garant staan), dat de Japanse universiteit je heeft toegelaten, aanbevelingsbrieven uit NL en wat je precies komt doen. Een aanvraag gaat per post, via de universiteit en duurt ongeveer 30 dagen, voordat het certificaat of eligibility in je bezit is en je een visum bij de Japanse ambassade in Den Haag kunt ophalen.
Een aantal andere practische dingen die ik voor mijn vertrek heb gedaan, zijn beurs aanvragen, een financieel plaatje maken en alvast inhoudelijk voorbereiden op de scriptie die ik daar zou gaan schrijven. Huisvesting staat in de vraag hieronder vermeld.
Dagelijkse kosten van een bepaald land kun je opzoeken op bijvoorbeeld de website van de Nuffic website (www.wilweg.nl). Ik heb zelf de Marco Polo beurs gekregen.

a. Heb je van te voren huisvesting geregeld? Zo ja, hoe?
Di t werd geregeld via de universiteit. Bij aankomst werd ik door mijn tutor naar m’n appartement gebracht. Ik had een flatje voor mijzelf, voor slechts 120 euro per maand.
b. Voor welke vakken heb je jezelf ingeschreven?
Ik volgde alleen Japanse les naast mijn scriptie. Daarvoor het ik me daar ter plekke ingeschreven.
c. Heb je enige voorbereidingen getroffen wat betreft de taal van het land?
Ja, een beetje. Ik heb een studie/ woordenboekje aangeschaft en heb ongeveer 50 woorden en 10 belangrijke zinnetjes uit m’n hoofd geleerd.
2. Hoe was de voorbereiding op de reis zelf?
Ik kon in april 2009 starten in Japan. Aangezien mijn vakken eind januari al afgelopen waren, heb ik in februari en maart door Zuid-Oost Azie gereisd.
a. Hoe heb je (goedkoop) kunnen reizen naar de universiteit van bestemming?
Ik heb mijn vlucht vergoed achteraf vergoedgekregen van het Marco Polo fonds. Dat was bij vertrek nog niet bekend. Ik heb goede vluchten gevonden via Kilroy travels, die gespecialiseerd is in studenten vluchten.
b. Wat heb je meegenomen?
1 backpack met kleding en spullen voor het reizen. Ik heb later nog wat boeken, souveniers om uit te delen en mijn pak laten opsturen. Je kan eigenlijk alles krijgen in Japan, dus je hoeft weinig mee te nemen. Dekens, kussens en lakens worden verzorgd door het appartementen complex en er was een eigen computer beschikbaar op het laboratorium.
Er wordt vaak gezegd dat je een Japan-rail pas mee naar Japan moet nemen, omdat je daar goedkoop mee kunt reizen. Dit kan helaas niet als je een student-visum hebt, ipv een touristen visum.

De ervaring zelf
1. Hoe is de ervaring van het studeren in het buitenland jou bevallen?
Heel erg goed! Het was allemaal heel anders dan in Nederland, maar heb daar juist hele leuke herinneringen aan overgehouden.
Ik vond het vooral leuk om in het land van de technologie te wonen. Als TBKer natuurlijk reuze interessant om steeds weer nieuwe snufjes om je heen te zien. Ruimtebesparende parkeergarages waarbij je auto via een roterend transport system naar boven wordt geschoven of in de grond verdwijnt, automaten die praten, electrische toiletten, robots die trompet spelen, futuristische rolstoelen.. Ik keek m’n ogen uit!
a. Wat is meegevallen?
De verlegenheid van de Japanners. Ik dacht dat het heel lastig zou zijn, om contact te leggen. Maar een paar woorden Japans en glimlach doen wonderen. Een biertje trouwens ook! Ik heb Japanners leren kennen als humoristisch en erg vriendelijk.
Ook vond ik het land veel mooier dan ik had verwacht. Ik wist natuurlijk wel van de tempels, technologie en Tokyo als wereld stad, maar had niet verwacht dat Japan ook zulke mooie natuur had. Japanse Alpen, ruige kusten, bossen, tropische eilanden.. erg divers. Al met al het interessantste en meest diverse land waar ik ooit doorheen heb gereisd.
b. Wat is tegengevallen?
Ik vond het onderzoek in het begin lastig. Ik merkte toch wel verschil met mijn technische kennis en die van mijn labgenoten. Ik studeerde af bij het laboratorium voor Mechatronics and robotics. Ik begon ietwat overmoedig, maar zag al snel dat ik beter een hele duidelijke onderzoeksvraag goed kon doen, dan een te moeilijke niet begrijpen. Mijn begeleider in Japan heeft mij hier goed in geholpen.
Ook vielen de werk uren mij in het begin tegen. Veel studenten zitten van 9:00-22:00 op het lab, blijven er slapen of zitten er nog in het weekend. Ik voelde me in het begin wel schuldig als ik als eerste weg ging, maar heb hier wel mijn weg in gevonden. Het gaat er uiteindelijk om wat je als resultaat neerzet en dat is goed gelukt.

2. Hoe waren de eerste paar dagen/weken?
a. Hoe werd je opgevangen door de universiteit op locatie?
Ik had een afspraak met mijn begeleider en werd door hem naar mijn tutor gebracht. Zij heeft mij overal bij geholpen. Van bibliotheekkaart, tot huissleutels, tot aanschaffen van mobiele telefoon.
b. Hoe ben je omgegaan met de eventuele bureaucratie aldaar?
Mijn tutor heeft me overal bij geholpen. Ik had geen last van bureaucratie, wel van dat men vaak geen engels sprak.
3. Hoe is de cultuur bevallen? 
a. Heb je last gehad van een cultuurshock?
b. Hoe was het eten?
Lekker! Naast sushi en sashimi heeft de Japanse keuken vrij veel diverse gerechten. En als je een keer geen zin hebt in Japans, dan zijn er veel italiaanse, indiase en chinese restaurants. Uiteten is veel goedkoper dan in Nederland, dus je kan alles lekker uit proberen! 
Wel ben ik altijd lekker hollands met een bammetje blijven ontbijten, wat totaal niet Japans is, maar tegenwoordig wel overal te verkrijgen. 
In de supermarkten kun je ook wel westerse ingrediënten krijgen, maar bedenk wel dat je de hoofdprijs betaalt voor sommige dingen zoals mozzarella en potje rode pesto.


4. Hoe is de stad/studenten bevallen? 
Goed. Nagoya is een relatief vrij internationale stad in Japan, alhoewel je daar alsnog maar zo’n 3% ‘buitenlanders’ hebt. Maar de stad heeft alles te bieden, veel uitgaans mogelijkheden, clubs, karaoke, winkels, perfect metro netwerk en het ligt heel centraal tussen Tokyo, Kyoto en de Japanse Alpen. Kortom alle bezienswaardigheden in de buurt.
a. Hoe was je contact met medestudenten, medewerkers en lokale bevolking?
Ik raakte al snel bevriend met mijn tutor. Het contact met mijn mede studenten duurde iets langer, maar we organiseerden veel feestjes en activiteiten samen. Ook ben ik met een aantal studenten iedere week gaan zwemmen. Een aantal Japanners bleef op afstand en wat verlegen, maar met een groot gedeelte had en heb ik nog steeds heel leuk contact.
b. Ben je in contact gekomen met studentenverenigingen of genootschappen?
Ja. De Nufsa is voor internationale studenten en organiseert regelmatig activiteiten. Ik ben daar vaak naar toe gegaan.
c. Hoe was de huisvesting?
Studentenflat met allemaal internationale studenten. Erg gezellig!
5. Heb je veel gereisd tijdens je verblijf?
Ja, ik ben vaak een weekendje weg gegaan. Ook heb ik in de eerste week na aankomst meteen kyoto en Tokyo gezien. Erg leuk om meteen het land te leren kennen als je aankomt.
6. Wat zou jij aan- of afraden om heen te gaan qua uitstapjes?
Aanrader: Kyoto, Tokyo, Mt. Yarigatake, Hiroshima, Mt. Aso, Nikko, Magome-Tsumago… en dan natuurlijk Karaoke, rondlopen in Harajuku(Tokyo) voor bizarre Japanse mode, tijdens spitsuur in Shibuya (Tokyo) het drukste kruispunt ter wereld oversteken, naar een sumo en of baseball wedstrijd in Nagoya dome (gaan ze helemaal los) en Toyota Museum of Technology bekijken voor impressive robots.
Afrader: Mt. Fuji (te druk), stad Fukuoka (wel weer leuk en anders, maar niet heel bijzonder).
7. Overige opmerkingen?

Achteraf
1. Was het de moeite waard?
Ja, absoluut. Ik heb zoveel mooie dingen gezien en gedaan!
a. Wat heb je geleerd?
Ik heb geleerd om aan een totaal andere omgeving aan te passen. Ik heb veel van de Japanse cultuur geleerd. Ik heb geleerd hoe je meer via via contact maakt, hoe belangrijk een netwerk in Japan is, hoe ontzettend gastvrij en grappig Japanners kunnen zijn en hoe fijn het is dat je iedereen kunt vertrouwen en je fiets etc niet eens op slot hoeft te doen.
Ook heb ik heel veel kennis opgedaan, door in een Japans lab te studeren. Ze focussen daar toch weer op andere dingen in de technologie en daar heb ik veel van geleerd. 
Ook heb ik geleerd om presentaties voor een ander soort publiek te houden. Waar in Nederland de kritische vragen je om te oren vliegen, bleven ze in Japan soms stil. Het is erg leuk en uitdagend om de groep dan toch bij te presentatie te betrekken en uiteindelijk te zien dat het interactief wordt. 
b. Waar heb je spijt van?
Dat ik niet langer ben gebleven!
2. Wat zou je andere mensen aanraden?
Vooral doen. Ik heb zelf ook een half jaar TBK in Finland (Tampere) gestudeerd. Waar het in Finland allemaal heel erg vanzelf liep, moest ik er hier in Japan wel meer mijn best voor doen. Maar ik heb een waanzinnig leuke tijd gehad.
3. Heb je nog contact met mensen die je daar hebt ontmoet?
Ja, ik ga ook binnenkort weer terug. Ik heb nog steeds veel vrienden daar, en een goed netwerk opgebouwd, waardoor ik hopelijk daar snel een baan kan vinden om een tijdje te werken.
4. Overige tips en tricks?
Niet te veel over nadenken en gewoon gaan! Uiteindelijk ben je al met al vaak nog goedkoper uit dan in Nederland blijven en het is echt een onvergetelijke ervaring!
En alles is mogelijk, zolang je maar proactief rond gaat vragen. Ik ben inmiddels vrij makkelijk al twee keer via TBK naar het buitenland geweest!